Erfgoedplus.be vind meer dan je zoekt

Navigation Search

Dossier: "Made in Vlaams Brabant"

Scope van het project

Wat zoeken we precies ?

We sommen even op waarvan we zoal afbeeldingen zoeken voor in onze “digitale vitrinekasten”:

  1. verpakkingen: flesjes, blikjes, papieren zakjes, kartonnen doosjes, houten kisten of kratten, metalen bussen of jerrycans, tonnen maar ook bv. etiketten van flesjes of wikkels van blikjes....
  2. toestellen: bv. een radio van Philips Leuven, een wasmachine van Robusta in Machelen, een kachel van UMAFO in Herent enz.
  3. transportmiddelen: bv. fietsen van Ludo uit Kortenberg, een auto van Delin uit Leuven, locomotieven of tramstellen afkomstig uit de Ateliers de la Dyle te Leuven enz.
  4. documenten (briefhoofden, reclamekaartjes, facturen, posters…) waarop zo’n producten, toestellen of transportmiddelen afgebeeld staan (bv. productengamma Tiense Suiker,…)

    Hoe vollediger deze beeldbank wordt, hoe beter. Indien een bepaald merk bv. 24 verschillende soorten groenten heeft ingeblikt, dan is het de betrachting om van elke verpakking een afbeelding te vinden. Let wel, het hoeft helemaal niet te gaan om dure topstukken. We maken even graag een plekje vrij voor een eenvoudig blikje schoensmeer, een oud flesje limonade enz. Hoewel we natuurlijk het liefst van al afbeeldingen toegezonden krijgen van erfgoed in goede staat, hindert het niet indien jouw doosje wat beschadigd of verkleurd is, een metalen voorwerp roestplekken vertoont, een fles wat schade aan het etiket heeft enz.

Daarnaast willen we ook wel een idee krijgen van hoe die productieplaatsen er zelf uit zagen. Daarom wordt ook ruimte voorzien voor afbeeldingen van de buitenkant en het interieur van al die thans vaak afgebroken fabrieken, ateliers, brouwerijen, melkerijen enz.

De eerste groep erfgoedstukken werd als voorbeeld in de schappen van ons online museum ondergebracht. Hier kan men in de komende maanden gaandeweg de vorderingen zien, naarmate nieuw erfgoed wordt toegevoegd. Extra informatie wordt maandelijks opgeladen, waarna het voor het publiek zichtbaar wordt.

Hoe weet je of jouw erfgoed in Vlaams-Brabant werd gemaakt ?

  1. Controleer de informatie op verpakkingen. Zo verwijzen de oude pakjes Persil waspoeder expliciet naar hun fabriek in Herent. Op andere pakjes van hetzelfde bedrijf staat echter helemaal niets in die zin.
  2. Een andere bron van informatie is het handelsregisternummer. Zeker wanneer het gaat om een H.R. nummer uit Leuven is dat alvast een sterke aanwijzing. Toch is dit geen waterdichte garantie: de penselenfabriek van Michel Poels in Vilvoorde geeft bv. een H.R. nummer in Brussel op.
  3. Helaas bevatten sommige verpakkingen geen enkele aanwijzing. In zo’n geval kan men door op het internet te Googlen zo af en toe toch nog interessante informatie terug vinden.

Levert dit allemaal geen concrete aanwijzingen op, zoals bv. het geval met de verfpotjes van Valentine (Vilvoorde) ? Men kan altijd eens het oor te luisteren leggen bij de lokale heemkring of het Documentatiecentrum van de Provincie. Een andere piste is het Expertisecentrum voor Technisch, Wetenschappelijk en Industrieel Erfgoed.

Om je te helpen hebben we een alvast een inspiratielijst van bedrijven samengesteld, waarvan we zeker weten dat ze zich in Vlaams-Brabant bevonden voor 1980. Deze lijst zal gaandeweg aangevuld worden.

klik hier voor de laatste pagina.

Print deze pagina