Erfgoedplus.be vind meer dan je zoekt

Navigation Search

Nieuwsbericht

Collectie Jos Valley in kaart - en beeld - gebracht.

Een boeiende collectie uit Heks is sinds kort online raadpleegbaar. De deelcollectie van Jos Valley rond de thematiek van landbouw en het dagelijkse leven in Haspengouw werd geïnventariseerd met het Erfgoedregister en publiek ontsloten op Erfgoedplus.be.

Schermfoto met zoekresultaten voor de collectie Jos Valley.Jos Valley concentreert zich op oude voorwerpen die in Haspengouw gebruikt werden - in de landbouw, fruitteeelt en huishouden - maar inmiddels in onbruik raakten of vervangen werden door commercieel geproduceerde producten.

Jos Valley is geboren en getogen in Heks (Heers). Zijn moeder was haar hele leven actief als landbouwster. Haar man en kinderen hielpen op alle vrije momenten met het werk in het landbouwbedrijf. Jos ontwikkelde op die manier al vroeg een interesse voor de geschiedenis van zijn eigen dorp, landbouw, oude ambachten en technieken. Het oude gereedschap van zijn grootvader was de start van zijn verzameling. Al 25 jaar lang zoekt Jos Valley naar voorwerpen om zijn collectie te vervolledigen. In zijn zoektocht gaat kwaliteit boven kwantiteit. In zijn verzameling zitten een aantal unieke stukken en bijgevolg bijzonder interessant voor de agrarische geschiedenis in Haspengouw.

De inventaris bevat objecten over het maken van boter (houten draaikarn) en kaas (houten kaasvorm), snoeien van fruit- en andere bomen (trekschaar), materiaal gebruikt bij veeteelt (hoefijzers voor koeien), stukken voor tabaksverwerking (tabaksversnijmachine) en klein huishoudmateriaal (gietijzeren strijkijzer, een 'tiffin' lunchcontainer). Elk stuk uit Valley's collectie werd uitvoerig bestudeerd, beschreven, opgemeten en gefotografeerd.

Foto van Jos Valley met Katrien Houbey.Jos Valley tussen zijn collectie tijdens de inventaris in samenwerking met o.a. Katrien Houbey van Erfgoedcel Haspengouw.

De inventarisatie gebeurde in kader van het project agrarisch erfgoed van Erfgoed Haspengouw. Projectmedewerker Katrien Houbey gaat daarvoor op zoek naar interessante landbouw- en voedingscollecties in Haspengouw. Bij de opmaak van deze inventaris kreeg ze de welgekomen hulp van Mark Dusar, Ludo Devue en Jos zelf.

Bekijk de verzameling online op Erfgoedplus.be:

>> Collectie Jos Valley over landbouw en het dagelijkse leven in Haspengouw

Print deze pagina