Erfgoedplus.be vind meer dan je zoekt

Navigation Search

Nieuwsbericht

Kerk van Gelinden geïnventariseerd

De kerkfabriek van Gelinden heeft samen met Erfgoed Haspengouw de inventaris van de kerk van Gelinden op punt gesteld.

Een van de taken van Erfgoed Haspengouw is om kerkfabrieken te helpen bij het opstellen van een inventaris van het kerkelijk patrimonium. Projectmedewerker Katrien Houbey was de voorbije maanden actief in Gelinden. Daarbij kreeg ze de hulp van Jos Vandenrijt van de kerkfabriek en Mark Dusar, vrijwilliger bij Erfgoed Haspengouw. Alle objecten in de kerk werden uitvoerig beschreven, opgemeten, bestudeerd en gefotografeerd. Opvallend in deze kerk is het laat-classicistisch interieur met barok meubilair. Dit meubilair werd niet voor deze kerk gemaakt, maar is afkomstig uit het klooster van de geschoeide karmelieten in Hoei. Deze religieuze instelling werd door het Franse bestuur in 1794 opgedoekt. De inboedel werd openbaar verkocht en kwam rond 1800, via onderhandelingen door een tussenpersoon, in de gloednieuwe kerk van Gelinden terecht.

Schermfoto van religieus erfgoed uit de online inventaris van Gelinden. Hernieuwde inventaris van het religieus erfgoed uit de kerk van Gelinden. Onder begeleiding van Erfgoed Haspengouw werd de inventaris in het Erfgoedregister op punt gesteld.

Het gaat om volgende interieurelementen: de preekstoel, de houten lambrizering met vier ingebouwde biechtstoelen, het hoogaltaar in gemarmerd hout, dat toegeschreven wordt aan de Luikse kunstenaar Jean Del Cour, de laat-barokke zijaltaren toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Quintinus en de bijhorende altaarstukken (Aanbidding van de Wijzen en de Kruisafneming) en de 18de-eeuwse communiebanken.

Al deze gegevens werden ingevoerd het erfgoedregister en zijn vanaf nu raadpleegbaar op Erfgoedplus.be.

>> Inventaris Sint-Quintinuskerk van Gelinden
>> Erfgoed Haspengouw

Print deze pagina