Erfgoedplus.be vind meer dan je zoekt

Navigation Search

Nieuwsbericht

Vijfdejaars SHD registreren erfgoed voor schoolopdracht

Leerlingen van het vijfdejaar van de Stedelijke Humaniora Dilsen registreerden lokale erfgoedobjecten, samen met het achterliggend verhaal, voor een klassikale opdracht. De opdracht is het resultaat van een erfgoedproject dat in Dilsen-Stokkem werd opgestart door de Dienst Cultuur en de Bibliotheek Dilsen-Stokkem in samenwerking met de heemkundige kringen en Fotoclub “88” Dilsen.

Binnen het vijfdejaars SHD mochten groepjes van 2 leerlingen elk een erfgoedobject uitkiezen en dit verwerken in het Erfgoedregister. Voorafgaand werd binnen de les geschiedenis gezorgd voor het historisch kader waarbinnen de objecten zich situeerden. Aandacht ging hier uit naar het dagelijkse leven in 1914 in Dilsen-Stokken en uiteraard ook de start van de Eerste Wereldoorlog. De heem- en geschiedkundige kringen van Dilsen-Stokkem (*) zorgden voor een keuze aan objecten. Op een toonmoment waren zij aanwezig om voor de nodige uitleg te zorgen. Hoewel het overwegend handelde om stukken uit de eigen collectie, werden in enkele gevallen ook private voorwerpen bij het toonmoment betrokken. De eigenaars van deze voorwerpen konden de familiale context verduidelijken. In de tussentijd zorgde Fotoclub “88” Dilsen voor het fotograferen van deze erfgoedobjecten. Aan de leerlingen werd de opdracht toevertrouwd om rond het gekozen voorwerp zoveel mogelijk feitelijke en context gerelateerde informatie in te zamelen.

Gegevens die de groepjes leerlingen tijdens het toonmoment verzamelden, werden nadien door hen verwerkt in het Erfgoedregister. Het Erfgoedregister is een registratie- en beheermodule voor erfgoedcollecties. Daarnaast kan men via het Erfgoedregister gegevens ontsluiten op de website van Erfgoedplus.be. De taakopdracht bestond er in om de gegevens over de erfgoedobjecten zo correct mogelijk te verwerken binnen het Erfgoedregister. De resultaten werden vervolgens geëvalueerd door de deelnemende kringen en de leerkrachten. De resultaten werden vervolgens vrijgegeven op Erfgoedplus.be binnen de collectie 'Het leven in 1914 in Dilsen-Stokkem'. De leerlingengroepjes mochten vrij voorwerpen kiezen. In enkele gevallen kozen de leerlingen voor dezelfde voorwerpen. Tussen deze verschillende fiches werden koppelingen gelegd. Op Erfgoedplus.be kan je dan ook de werkstukjes van de verschillende groepen onderling vergelijken.
Schoolproject 'Het leven in 1914 in Dilsen-Stokkem', impressies. (klassikale impressies - de afbeeldingen zijn van de projectgroep 'Het leven in 1914 in Dilsen-Stokkem'.)

Het erfgoedproject uit Dilsen-Stokkem is een uniek initiatief in erfgoededucatie. Het is een voorbeeld van een geslaagde samenwerking tussen een provinciaal initiatief, gemeentelijke culturele diensten, lokale erfgoedverenigingen en het onderwijs. Het erfgoedproject werd gekaderd binnen het lessenpakket van de Stedelijke Humaniora Dilsen. Inhoudelijk zorgden de leerkrachten en een deskundige van de heemkundige kring van Dilsen voor de historische achtergrond die vervolgens tastbaar werd gemaakt door de voorwerpen en de verhalen achter deze objecten. Leerlingen werden gestimuleerd in het beheersen van diverse vaardigheden: interviewen, opzoeken, analyse, synthese en resultaatgerichte verwerking en dit geïntegreerd in nieuwe media. Er werd een brug geslagen tussen verschillende leeftijden met inbreng en betrokkenheid van de lokale gemeenschap. Zowel de huidige als de voormalige eigenaars van de erfgoedvoorwerpen konden het gebruik en de familiale context toelichten. Dit resulteerde in een opwaardering van de nog resterende lokale kennis en zorgde tezelfdertijd voor een oprechte interesse bij een jongere generatie. Het project in Dilsen-Stokkem maakte jongeren bewust van het begrip 'erfgoed' en 'erfgoedwaarde'.

Aan het resultaat van deze lesopdracht worden verdere publieksmomenten gekoppeld voor studenten, ouders en heemkundige kringen. Bij uitbreiding worden de fiches van de leerlingen én de gepubliceerde resultaten ook verwerkt in de WOI tentoonstelling die momenteel doorgaat in het Maascentrum 'De Wissen' in Dilsen-Stokkem.

Het erfgoedproject wordt ook volgend schooljaar herhaald en zelfs verder uitgebreid met deelneming van het Instituut Maria Koningin (IMK).

(*) De deelnemende kringen van Dilsen-Stokkem:

  • Geschied- en Heemkundige Kring Thilesna Dilsen
  • Geschied- en Heemkundige Kring Eelen
  • Geschiedkundige en Heemkundige kring De Vreedsel (Lanklaar)
  • Nicetaskring Rotem
  • Kunstkring Arnold Sauwen Stokkem

>> bekijk het resultaat van de vijfdejaars van de Stedelijke Humaniora Dilsen op de online collectie 'Het leven in 1914 in Dilsen-Stokkem'.
>> tentoonstelling 'Het leven in 1914 in Dilsen-Stokkem' (PDF)

Print deze pagina