Erfgoedplus.be vind meer dan je zoekt

Navigation Search

Oproep

Gezocht: brouwerfgoed in Vlaams-Brabant

Ben je geïnteresseerd in het regionale drankverleden van Vlaams-Brabant en/of heb je een voorliefde voor oude foto's, verhalen, liederen en objecten? Dan ben jij de geschikte persoon om ons te helpen bij het opsporen en registreren van brouwerfgoed voor de periode van 1795 tot vandaag!

‘Vlaams-Brabant drinkt’

Onder de werktitel ‘Vlaams-Brabant drinkt’ is de provincie Vlaams-Brabant gestart met een nieuw erfgoedproject waarbij de rol van alcohol in het dagelijks leven centraal staat. Dit onderzoeks- en publicatieproject verloopt in samenwerking met de private archief- en documentatiecentra KADOC, Amsab-ISG, ADVN en Liberaal Archief. Het is de bedoeling het belang van zowel productie, distributie als consumptie bij de identiteitsvorming en de verbeelding van inwoners van Vlaams-Brabant, voor de periode van 1795 tot vandaag, te onderzoeken.

wat zoeken wij?

We zijn op zoek naar kleine persoonlijke objecten met een verhaal die het regionale drankverleden illustreren. Huizen er in vergeten schuiven nog affiches, postkaarten of andere erfstukken van familieleden die ooit in een brouwerij of stokerij hebben gewerkt? Kent of bent u een caféuitbater of brouwer die beschikt over beeldmateriaal? Hebt u (oude) foto’s van feesten en bijeenkomsten in de familie, de buurt, de gemeente, het werk, de sportclub, de vriendenkring, het schoolfeest, de serviceclub of andere gelegenheden waarbij het glas geheven werd? Was uw (over)grootmoeder of -vader een aanhanger van een anti-alcoholvereniging of heeft u daar toevallig informatie over? Wij horen het graag.

Foto, processieoptocht aan brouwerij 'De Fazant' in Essenbeek (1918-1940), collectie afbeeldingen van het Stadsarchief, Halle

Het meest uiteenlopende materiaal is welkom! Hierbij denken we aan liedjes over het lokale bier of gedichten over drinken; foto’s en prentbriefkaarten van cafés, brouwerijen, stokerijen en hun personeel; spotprenten; porseleinkaarten van producenten en handelaars; affiches van feesten, kermissen en carnaval; reclame in al haar vormen; dagboeken; foto’s van drinken in groep; propaganda tegen alcoholgebruik en ander materiaal waaraan al dan niet een herinnering of een verhaal is gekoppeld.

 

 

 

 

 

 

 

v.l.n.r. Assemblage, Lambiekbrouwerijen in memoriam (1997, Vandervelden Henri), Laarheidestraat ter hoogte van brouwerij Oud-Beersel, Gmeentelijke kunstcollectie Beersel; Foto, café 'In den Ouden Tyd' te Kortenberg (jaren 1930 ?), collectie Erfgoedhuis Kortenberg (tentoonstellingsplaten Van Humbeeck-Piron, lade 6, links), Erps-Kwerps

Wat doen wij hiermee?
De dienst cultuur van de provincie Vlaams-Brabant wil dit divers erfgoed registreren, digitaliseren en bewaren voor de toekomst. Het materiaal dat u aanlevert, wordt gedigitaliseerd en geregistreerd. De bijbehorende informatie en verhalen worden opgetekend. Alles wordt aan de Erfgoeddatabank toegevoegd. Nadien wordt deze informatie publiek gemaakt op Erfgoedplus.be via de 'virtuele collectie brouwerfgoed in Vlaams-Brabant'. Wij behouden enkel de digitale versie.

hoe kan u deelnemen?

Als u slechts enkele voorwerpen heeft, kan u zonder problemen gebruik maken van de online invoermodule van Erfgoedplus.be.

Indien u meerdere voorwerpen heeft, neemt u best contact op met de provinciale depotconsulent registratie & documentatie:
Jan De Cock
Provinciehuis, Provincieplein 1, 3010 Leuven
tel.: 016 26 79 51, e-mail: jan.decock@vlaamsbrabant.be

brouwerfgoed in Vlaams-Brabant online:

  • Wilt u meer weten over het onderzoeksproject ‘Vlaams-Brabant drinkt’, bekijk dan de voorstelling.

 

Print deze pagina