Erfgoedplus.be vind meer dan je zoekt

Navigation Search

Thema

Dit zijn wij - 44 Stahlhelmen

De mobiele multimediale tentoonstelling Limburg 1914-1918 wordt afgerond met een uniek samenwerkingsproject tussen de 44 Limburgse gemeenten. De rondreizende 'Black Box' werd steeds geflankeerd door 44 strak opgestelde betonnen Stahlhelmen. Elk van deze helmen stond symbool voor een Limburgse gemeente. Onder coördinatie van het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed (PCCE) hebben elk van deze gemeenten hun helm artistiek bewerkt. In Bokrijk samengebracht, resulteert dit in de opstelling 'Dit zijn wij'. De bewerkte helmen zijn nog tot 7 juni aan het Kasteel van Bokrijk te bezichtigen. Het integrale Limburgse herdenkingsproject rond de Eerste Wereldoorlog kreeg bovendien een eervolle vermelding in de uitreiking van de Europa Nostra Awards, een prestigieuze prijs binnen de Europese erfgoedgemeenschap.

Foto's van het tentoonstellingsboekje Dit zijn wij.

Begin mei opende 'Dit zijn wij' aan het kasteel in het Domein van Bokrijk. De Limburgse gemeente zetten unaniem hun schouders onders het initiatief om hun Stahlhelm door plaatselijke kunstenaars, verenigingen en scholen kunstzinnig te bewerken. Het geheel vormt een mooi staaltje samenwerking tussen gemeenten en provincie. Samengebracht geven de helmen blijk van erg uiteenlopende en gevarieerde invalshoeken rond het thema oorlog en herinnering.
Ontwerpen voor het versieren van de 44 Stahlhelmen.

Aan de bewerking van de helmen gingen uitgebreide ontwerpen vooraf. De aanpak verschilde sterk waarbij enkele gemeenten zo ver gingen om de helmen fysiek te lijf te gaan met betonboren en pneumatische hamers.

De onthulling van de helmen werd bijgewoond door een grote groep afgevaardigden uit de Limburgse gemeenten. Het verhaal achter de bewerking van elke Stahlhelmen werd dan weer gebundeld in het tentoonstellingsboekje 'Dit zijn wij. Verhalen, Ideeën, creaties.'. Voor elke helm wordt ingegaan op het ontwerp, de maker(s) en de betekenis achter het kunstwerk.

Compilatie van sfeerbeelden van de onthulling van de Stahlhelmen in Bokrijk. Walter De Cock (GenkTV)

De bewerkte Stahlhelmen 'Dit zijn wij' en de tentoonstellingsfilm 'Limburg 1914-1918' in de Black Box zijn nog te bezichtigen tot en met 7 juni. Daarna wordt de mobiele multimediale tentoonstelling stopgezet. De helmen krijgen een permanent onderkomen op het voormalige slagveld van Halen, een voor Limburg symbolische en historisch relevante locatie. Ook daar worden de helmen strak in gelid opgesteld en wil het propvinciebestuur een plek van bezinning creëren. Hier mogen de helmen mettertijd opgaan in het natuurlijke landschap.

Het volledige herdenkingsproject rond de Eerste Wereldoorlog van Provincie Limburg ontving recent een eervolle vermelding van de jury in de uitreikingen van de Europa Nostra Awards. Limburg 1914-1918 viel net buiten de prijzen binnen de categorie ‘education, training and awareness-raising’. Het project werd echter bijzonder gewaardeerd omwille van het op mekaar afgestemde totaalconcept met een multimediale tentoonstelling, historische duiding, deelname aan Europeana 1914-1918, participatief kunstproject met de 44 betonnen helmen, een educatief spel en educatieve performance van Stijn Meuris.

De opstelling van de helmen, van ontwerp tot realisatie op C-Mine in Genk.
De 44 betonnen Stahlhelmen vormden een sterk visueel concept voor de bezetting van Limburg. Sinds het najaar van 2013 dokene ze achtereenvolgens op in C-Mine Genk, Kolonel Dusartplein Hasselt, Astridplein Leopoldsburg en Domein Bokrijk.

DIT ZIJN WIJ

De kunsttentoonstelling 'Dit zijn wij' loopt nog tot en met 7 juni in het Domein van Bokrijk. De tentoonstellingsfilm 'Limburg 1914-1918' kan men bekijken op vaste dagen.

De flyer voor de tentoonstelling in Domein Bokrijk.

Praktisch

Black Box en de 44 Stahlhelmen -- Domein Bokrijk, evenementenweide Kasteel Bokrijk (Parking 1)

De 44 bewerkte Stahlhelmen zijn permanent te bezichtigen.
De Black Box is open:

  • zondag en zaterdag van 13:00 tot 18:00
  • dinsdag, woensdag en vrijdag van 13:00 tot 17:00

MEER INFORMATIE

>> Dit Zijn Wij - expo Limburg 1914-1918
>> Laatste halte voor succesvolle Limburgse WO I-tentoonstelling
>> Expo 'Dit zijn wij' - Het verhaal achter de 44 helmen

Print deze pagina