Erfgoedplus.be vind meer dan je zoekt

Navigation Search

Thema

Erfgoedplus.be wint Award

Erfgoedplus.be wint de prestigieuze European Union Prize for Cultural Heritage (Europa Nostra). Het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed (PCCE) ontvangt de "Oscar" van de internationale erfgoedgemeenschap in de categorie ‘Opleiding, scholing en bewustmaking’. Tussen meer dan tweehonderd kandidaten is Erfgoedplus.be het enige Belgische erfgoedinitiatief dat met een Award bekroond werd. Ook Monumentenwacht werd door Europa Nostra geëerd met een ‘special mention of the jury’. Samen met de Europa Nostra Award voor Erfgoedplus.be is dit de vierde internationale bekroning voor Provincie Limburg en het PCCE in nauwelijks twee jaar tijd.

European Prize for Cultural Heritage - Europa Nostra
Europa Nostra is een Europese organisatie die instaat voor de bescherming van Europees erfgoed. Elk jaar reikt de organisatie in 4 categorieën awards uit aan organisaties die exceptionele projecten realiseren met cultureel-erfgoed. Met deze prijzen wil Europa Nostra uitmuntendheid promoten, inspireren via “best practices” en creativiteit en innovatie stimuleren in de omgang met Europees cultureel-erfgoed. Jaarlijks streven honderden organisaties naar één van deze prestigieuze awards.
Logo van Europa Nostra
>> Europa Nostra. The Voice of Cultural Heritage in Europe
>> Europa Nostra Belgium

Erfgoedplus.be - prijswinnaar 2017
Op 15 mei 2017 krijgt het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed (PCCE) in het Finse Turku zijn award overhandigd in de categorie ‘Education, training and awareness-raising’. Uit het juryverslag: “Dit initiatief biedt een interessant en efficiënt trainingsmodel voor andere projecten in heel Europa, want het integreert betrokkenheid van de gemeenschap, onderwijs en digitalisering, waarbij kleinere erfgoedorganisaties de mogelijkheid krijgen om op een professionele manier bij te dragen aan grotere portaalsites. (...) De jury waardeert in het bijzonder de wijze waarop “het platform het niveau van erfgoeddocumentatie in België aanzienlijk heeft bevorderd.

Stem mee voor de publieksprijs en win een reis naar Finland
Europa Nostra reikt ook een publieksprijs uit. Wie online meestemt voor de publieksprijs, maakt kans op een reis voor twee naar Finland en wordt eregast tijdens de award-ceremonie op 15 mei 2017. Wie Erfgoedplus ook aan de publieksprijs wil helpen én kans wil maken op die mooie prijs, kan online zijn stem uitbrengen: Europa Nostra Publieksprijs.

Erfgoedplus.be is een interprovinciaal samenwerkingsverband en groeide uit tot dé zoekwebsite voor cultureel erfgoed in Limburg en Vlaams-Brabant. Erfgoedplus.be brengt het erfgoedlandschap in kaart voor specialisten, liefhebbers en het ruime publiek.

Logo provincie Limburg. Logo Stad Leuven Logo Provincie Vlaams Brabant
 Provincie Limburg nam in 2000-2002 het initiatief tot een erfgoeddatabank en online registratieprogramma. Al snel groeide dit concept uit tot het interprovinciaal samenwerkingsverband Erfgoedplus.be (2006 tot nu).

Erfgoedplus.be bestaat uit een database met erfgoedinformatie (Erfgoeddatabank), een portaal om deze informatie naar het publiek te ontsluiten (www.erfgoedplus.be) en een online (webbased) programma om erfgoedcollecties te registreren (Erfgoedregister). Erfgoedplus.be is tegelijk een erfgoeddatabank, een erfgoedwebsite én een digitale erfgoedinventaris.

Visuele weergave van het Erfgoedplus.be-platform mat databank, erfgoedregister en website.

De Erfgoeddatabank is toegespitst om erfgoedinformatie van de meest uiteenlopende registratiesoftware en bestandtypes te stroomlijnen. Kleine, lokale en niet-professionele erfgoedbeheerders registreren naar museale normen met het Erfgoedregister. De website Erfgoedplus.be is de publieke zoekwebsite voor het erfgoed uit beide provincies. De Erfgoeddatabank wordt onder andere ook ontsloten door www.europeana.eu

Erfgoedplus.be is binnen Europese context uniek. Het is de technisch meest toekomstgerichte, toegankelijke en in uitwisselingsmogelijkheden meest diverse erfgoeddatabank van dit ogenblik. Zowel professionele als niet-professionele erfgoedbeheerders kunnen hun erfgoed op elk gegeven ogenblik volgens internationale normen en standaarden registreren en publiek ontsluiten. De technologie werd geheel in beheer van Provincie Limburg ontwikkeld. Erfgoedplus.be is niet afhankelijk van softwareontwikkelaars of commerciële bedrijven.

Zicht op het interieur van een kerk tijdens een inventaris. Publieke registratiedagen voor particulier erfgoed, of "zwerferfgoed".
 Erfgoedplus.be gaat op het terrein om lokale en niet-professionele collecties de nodige ondersteuning te geven. Tijdens registratiedagen wordt het particulier erfgoed - het zogenaamde "zwerfgoed" - opgetekend en geregistreerd met het Erfgoedregister. (foto's E. Daniels)

Erfgoedplus.be in data en cijfers

2000    beslissing deputatie om een erfgoeddatabank te ontwikkelen
2002    gunning en start uitbouw van de Erfgoeddatabank
2006    samenwerking met Stad Leuven en Provincie Vlaams-Brabant
2009    lancering website www.erfgoedplus.be - 37.000 digitale objecten uit 137 collecties
2010    uitwisseling met Europeana - EU online platform voor cultureel erfgoed
2011    samenwerking met Archiefbank Vlaanderen (Cometa)
2012    versterking Europese samenwerking - Europeana Awareness
2013    lancering vernieuwde website - 90.000 digitale objecten uit 245 collecties
2014    100.000 ste object en start Erfgoededucatie Dilsen-Stokkem (2014-nu)
2015    rechtstreekse koppeling met de Getty AAT-thesaurus (Linked Open Data)
2016    wederzijdse koppeling met KIK (Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium)
2017    winnaar Europa Nostra Award - 144.000 digitale objecten uit 520 collecties

Presentatievideo over de werking van Erfgoedplus.be tijdens de Excellence Fair in the Sigyn Hall (Turku, Finland - 14 mei 2017) - YouTube kanaal Erfgoedplus.be

 

Erfgoedplus.be is meer dan louter een technisch verhaal. Lokale erfgoedactoren nemen met Erfgoedplus.be deel aan een zelfstandig leertraject dat wordt gestimuleerd door opleiding, ondersteuning en begeleiding. Het PCCE ontwikkelt de instrumenten en biedt de noodzakelijke professionele omkadering. Het kloppend hart van Erfgoedplus.be zijn de vele erfgoedactoren en vrijwilligers die de collecties inventariseren en zichzelf steed verder bijscholen. Zonder een hecht netwerk van contacten en een intensieve lokale werking met een gepersonaliseerde aanpak, kan geen enkele erfgoeddatabank resultaat boeken.

Computerlokaal tijdens opleiding van het Erfgoedregister, het online registratiesysteem voor erfgoed. Erfgoedcollectie bij het invoeren van erfgoedinformatie.
 Door opleidingen en een intensieve begeleiding op maat gaan nadien erfgoedbeheerders zelfstandig aan de slag om hun eigen collectie volgens de internationale normen en standaarden te registreren. (foto's E. Daniels)

Erfgoedplus.be - gedragen door vrijwilligers en erfgoedactoren. Elke vereniging of organisatie die een erfgoedcollectie bezit of beheert, kan deelnemen aan Erfgoedplus.be. Het gebruik van het Erfgoedregister - een professionele webtoepassing met museale standaarden om collecties te beheren - is kosteloos. Dankzij de inzet van het lokale erfgoedveld om bestaande inventarissen te verbeteren en collecties in te voeren, kan Erfgoedplus.be de rijkdom tonen van het cultureel erfgoed uit Limburg en Vlaams-Brabant.

Erfgoedplus.be bedankt iedereen in Leuven, Vlaams-Brabant en Limburg die inspanningen hebben geleverd - en dit nog steeds doen - om erfgoedinformatie publiek toegankelijk te maken. De 2017 Europa Nostra Award is een erkenning voor elke actieve deelnemer van Erfgoedplus.be en het Erfgoedregister.

Europa Nostra logo met tekst "award winner 2017".
>> PERSINFORMATIE - PERSBERICHTEN

>> EU Prize for Cultural Heritage / Europa Nostra Awards 2017: 29 winners from 18 countries announced
>> Europa Nostra Belgium. Europa Nostra Awards.
>> Erfgoedplus.be - jouw erfgoed online (YouTube)
>> Erfgoedplus.be - local heritage online (YouTube)

Print deze pagina