Erfgoedplus.be vind meer dan je zoekt

Navigation Search

Nieuwsbericht

Nieuwe software Erfgoedregister

Het Erfgoedregister maakt gebruik van specifieke software voor haar complex thesaurusbeheer. Gebruikers van het Erfgoedregister zijn vertrouwd met de AAT-Ned selectielijsten voor objectnamen, metarialen en technieken. Ook de selectievelden voor personen of plaatsen worden aangestuurd door deze thesaurussoftware. Bij het uitbouwen van Erfgoedplus.be in 2002 was er weinig keuze in geschikte software. Inmiddels is de markt voor complex metadatabeheer sterk geëvolueerd. Zowel toepassingen als mogelijkheden zijn verruimd. Hoog tijd voor een update.

De vroegere software Mondeca werd vervangen door Information Workbench van de firma Fluid Operations (FluidOps). De ingreep hield meer in dan louter software vervangen. Ook alle koppelingen werden nagekeken. Ruim 80.000 fiches in het Erfgoedregister en 100.000 fiches op de website Erfgoedplus.be tellen elk tot 10 koppelingen naar één van onze thesauri. Midden april werd de software vervangen en vanaf vrijdag 18 april kon iedereen weer aan de slag in het Erfgoedregister. Vooraleer Information Workbench volledig is afgestemd op alle systemen van Erfgoedplus.be kunnen verdere ingrepen noodzakelijk zijn.
Logo's van softwarebedrijf Fluid Operations en hun software Information Workbench.
Information Workbench werd specifiek ontwikkeld in functie van Intelligent Metadata Management en in invoer volgt de software de Linked Data Standards. Binnen het Erfgoedregister laat Information Workbench toe om een meer flexibel thesaurusbeheer uit te werken. Ook de procedure voor termsuggesties kan verbeterd worden, zeker op het vlak van personen en plaatsen. Information Workbench laat toe om betere koppelingen te leggen tussen onze verschillende thesauri. En cruciaal, de mogelijkheid om aan externe bronnen te linken, verruimt. Zo werd onder meer een rechtstreekse koppeling gelegd met de AAT als Linked Open Data (Getty vocabularies).
Logo Linked Open Data van de Getty vocabularies.
Erfgoedplus.be werd vanaf de start uitgebouwd volgens de principes van het Semantisch Web. Binnen de erfgoedsector is dit beter gekend in verband met deze Linked Open Data (LOD). Europeana.eu schakelde recent over naar een nieuw datamodel: EDM (Europeana Data Model). EDM brengt de voordelen van het Semantisch Web en Linked Open Data naar Europeana.eu. Erfgoedplus.be leverde reeds jaren de benodigde gegevens, maar Europeana kon dit nog niet optimaal benutten. Met het EDM kan dit wel. Door de recente update naar Information Workbench kan Erfgoedplus.be verder inzetten op Linked Open Data.
Logo van het Semantisch Web of W3.0

Print deze pagina