Erfgoedplus.be vind meer dan je zoekt

Navigation Search

Nieuwsbericht

Provincie versterkt goede erfgoedwerking van Annuntiaten Heverlee

De provincie Vlaams-Brabant geeft een subsidie van 50.000 euro aan de Annuntiaten uit Heverlee. Ze krijgen deze subsidie voor de erfgoedwerking van hun archiefinstelling, die een regionale uitstraling heeft.

Archief Annuntiaten staat open voor wetenschap en grote publiek

Cultureel Erfgoed Annuntiaten Heverlee ontplooit op duurzame wijze een integrale erfgoedwerking in haar gebouwen. Dat wil zeggen dat ze niet alleen waardevolle archiefstukken verzamelen en bewaren, maar ze ook gebruiken voor onderzoek, onderwijs en activiteiten voor het grote publiek’, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor erfgoed. ‘Bovendien werken ze samen met andere culturele erfgoedactoren uit de regio en delen ze hun kennis met hen. Ze werken ook veel met vrijwilligers waardoor het draagvlak voor erfgoed vergroot’.

We zijn blij met de steun van de provincie Vlaams-Brabant’, zegt Ria Christens van Cultureel Erfgoed Annuntiaten Heverlee. ‘Ons archief bewaart en ontsluit documenten in verband met onze congregatie en haar activiteiten in onderwijs, missie en pastoraal. Op basis van deze documenten verrichten we wetenschappelijk onderzoek. Maar we stellen ons archief ook open voor activiteiten voor het grote publiek. Mooie voorbeelden hiervan zijn het geïntegreerd project ‘Joodse ondergedoken kinderen’, de tentoonstelling ‘de vier momenten van de zon’, de rondleidingen in het archief en  het vrijwilligersproject ‘Het leven verteld’ met de bewoners van een woon- en zorgcentrum’.

Goed erfgoedbeleid wordt beloond

Sinds het cultureel-erfgoeddecreet van 2012 kunnen de provincies culturele archiefinstellingen met een kwaliteitslabel, dat toegekend wordt door de Vlaamse overheid, indelen bij het regionale niveau en werkingssubsidies geven.

In 2013 werkte de provincie Vlaams-Brabant een subsidiereglement uit, waarbij Vlaams-Brabantse culturele archiefinstellingen een aanvraag kunnen indienen voor indeling en subsidiëring op regionaal niveau.

De eerste erkenning ging naar Cultureel Erfgoed Annuntiaten Heverlee.

Recent bekroonde de Vlaamse overheid de kwaliteit van haar werking door de toekenning van een kwaliteitslabel als erkende culturele archiefinstelling te verlengen.

Meer info:

Print deze pagina