Erfgoedplus.be vind meer dan je zoekt

Navigation Search

Nieuwsbericht

Erfgoedplus.be - Europa Nostra Congress 2017

Maandag 15 mei 2017 vond de uitreikingsceremonie plaats van de Europa Nostra Award 2017. Met deze ceremonie werd het European Heritage Congress afgesloten. Dit jaar was de Finse stad Turku gastplek voor het congres en de ceremonie. Erfgoedplus.be presenteerde haar werking op de Excellence Fair. Limburgs gedeputeerde Igor Philtjens reisde speciaal af naar Turku om de award in ontvangst te nemen.

Groepsfoto van de Europa Nostra prijswinnaars.Foto: Europa Nostra / Felix Quaedvlieg - Groepsfoto van alle 29 winnaars van een Award, tijdens de prijsuitreikingsceremonie in de Sint-Michaelkerk Turku (Finland) samen met de jury en het Europa Nostra bestuur.

European Heritage Congress
Tijdens een meerdaags congres verzamelden van over geheel Europa erfgoedactoren zich in Turku voor inspiratie en voordrachten over erfgoedzorg. Hoogtepunten zijn de Excellence Fair en de afsluitende prijsuitreikingsceremonie. Op de Excellence Fair komen alle prijswinnaars aan bod om hun project inhoudelijk uit de doeken te doen in een gebalde presentatie. Tijdens de prijsuitreikingsceremonie worden de certificaten overhandigd en de winnaars bekend gemaakt van de zeven Grand Prix én de publieksprijs.

Excellence Fair
De Sigyn Hall in Turku - zelf een voormalig Europa Nostra Award winnend project - is een oude scheepswerf, omgebouwd tot conferentieruimte. De 29 prijswinnende projecten brachten hier een synthese van hun werking. Tussen de presentaties door werd tijd voorzien voor netwerking. Het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed bracht op de Excellence Fair een gebalde samenvatting van de krachtpunten van Erfgoedplus.be.

Presentatie van Erfgoedplus.be in Turku, Finland.Erfgoedplus - presentatie op de Europa Nostra Excellence Fair 2017, Sigyn Hall Turku (Finland).

Prijsuitreikingsceremonie
De effectieve uitreiking van de European Prize for Cultural Heritage / Europa Nostra Award 2017 werd dit jaar gehouden in de Sint-Michaelkerk. Speciaal voor deze gelegenheid reisde gedeputeerde Igor Philtjens - in de Provincie Limburg bevoegd voor Toerisme, Cultuur en Ergfoed - af naar Turku, Finland. Het digitale erfgoedinitiatief Erfgoedplus.be werd als eerste gelauwerd binnen de categorie Education, Training and Awareness-Raising. Volgens de jury "a great example of excellence in heritage documentation".

Gedeputeerde Igor Philtjens neemt de Award in ontvangst.Foto: Europa Nostra / Felix Quaedvlieg - Prijsuitreiking van de Europa Nostra Award aan Erfgoedplus.be (Provincie Limburg, gedeputeerde Igor Philtjens). Groepsfoto van de eerste vijf prijswinnaars uit de categorie Education, Training and Awareness-Raising.

De Award werd uitgereikt in aanwezigheid van Maestro Plácido Domingo, voorzitter van Europa Nostra, en Tibor Navracsics, Europees Commissaris voor Onderwijs, Cultuur, Jeugd en Sport. Tijdens deze ceremonie werden tevens de zeven winnaars van de Grand Prix (juryprijs) en de publieksprijs bekend gemaakt. De Public Choice Award ging dit jaar naar Mr. Zoltán Kallós uit Roemenië voor zijn 70 jaar lang documenteren van de traditionele ambachten, muziek, dans en volksverhalen. De lijst van de zeven Grand Prix winnaars kan men terugvinden op de website van Europa Nostra.

Naast de Award winnaars werden ook de initiatieven gelauwerd die een Special Mention ontvingen van de jury. Voor België werd hiervoor Monumentenwacht gelauwerd in de categorie Dedicated Service to Heritage.

De Europa Nostra Award - metalen beeldje.De bronzen Europa Nostra Award.

>> European Union Prize for Cultural Heritage / Europa Nostra Awards 2017
>> Aankondiging van de Grand Prix winnaars en de winnaar van de Publieksprijs
>> Overzicht van alle Europa Nostra Award winnaars van 2010 tot 2017

Print deze pagina