Erfgoedplus.be vind meer dan je zoekt

Navigation Search

Over ons

Wat

Erfgoedplus.be is een (zoek)website voor cultureel erfgoed in Limburg en Vlaams-Brabant.

De provincies Limburg en Vlaams-Brabant en de stad Leuven werken hiervoor samen met allerlei erfgoedbeherende organisaties: musea, verenigingen, kerkfabrieken, bewaarbibliotheken, heemkundige kringen, …

Erfgoedplus.be verzamelt informatie over erfgoed. Al het erfgoed dat in de databank terecht komt, wordt op een gelijkaardige, gestandaardiseerde manier beschreven en wordt met elkaar gelinkt. Erfgoedplus.be is op die manier een knooppunt van erfgoedobjecten en hun gegevens.

Voorbeeld: zo kan een schilderij van de Vlaamse school dat zich in Tongeren bevindt, in verband worden gebracht met een werk van de Vlaamse school in Sint-Truiden of Bilzen. Of je kan alle erfgoedobjecten uit een bepaalde periode of stijl bekijken, 'over de grenzen' van collecties of locaties heen. Welke onderlinge verbanden op de website zichtbaar worden, hangt af van welke zoekingang je gebruikt (persoon, plaats, collectie, object). 

Uit interesse, uit professioneel oogpunt, voor een werkje voor school, voor een toeristische brochure of rondleiding… alle redenen zijn goed om Erfgoedplus.be te bezoeken en doorzoeken. En wij garanderen dat je meer vindt dan je zoekt! 

 

Twee belangrijke onderdelen: website en register

 

De website www.erfgoedplus.be maakt alles zichtbaar en toegankelijk voor iedereen. Zo worden ingevoerde erfgoedobjecten visueel in kaart gebracht en zijn ze onderling doorzoekbaar via de achterliggende databank.

Via het Erfgoedregister, de invoermodule in Erfgoedplus.be, kunnen organisaties die zelf geen digitale inventaris hebben, hun erfgoedobjecten beschrijven en rechtstreeks invoeren in de databank. 

  • Wil je zelf ook je collectie inventariseren via Erfgoedplus.be? Contacteer dan de partners Limburg, Vlaams-Brabant of Leuven.
  • Indien je reeds beschikt over een collectiecode voor de invoer, kan je je hier aanmelden.

 

Wat doet Erfgoedplus.be?

Erfgoedplus.be:

  • zorgt voor een digitale inventaris van cultureel erfgoed;
  • brengt cultureel erfgoed in kaart;
  • verbindt zo veel mogelijk bestaande erfgoeddatabanken en erfgoedobjecten en legt onderlinge relaties;
  • maakt dit via een website toegankelijk voor een ruim publiek;
  • biedt een platform voor studie en ontsluiting van cultureel erfgoed ;
  • vormt een netwerk van erfgoedbeheerders, erfgoedgeïnteresseerden en publiek;
  • maakt dit regionale netwerk onderdeel van het grote Europese netwerk Europeana.

 

Print deze pagina