Erfgoedplus.be vind meer dan je zoekt

Navigation Search

Nieuwsbericht

Heilige Drievuldigheidskapel in Blauwput, Kessel-Lo

Niet enkel de kerken van Leuven-Stad gaan al enkele eeuwen mee,
ook in deelgemeente Kessel-Lo is religieus erfgoed te vinden
dat al een half milenium mee gaat. De Heilige Drievuldigheidskapel
is in zijn lange geschiedenis meermaal gerestaureerd
en na een grote brand in 1518 zelfs helemaal heropgebouwd,
maar vervult vandaag nog steeds een rol in de gemeenschap.
Erfgoedcel Leuven heeft de kapel in samenwerking
met de kerkfabriek van Heilig Hart Blauwput geinventariseerd.

Het interieur is sober en een mengeling van twee echt oude stukken, waarover hieronder meer en neogotische elementen. Van enkele erfgoedstukken bestaan quasi-duplicaten in de nabijgelegen Heilig Hartkerk zoals van het altaar en het wijwatervat.

De oudste en wellicht opvallendste voorwerpen in de kapel zijn het schilderij "O.L.Vrouw en H. Carolus bij H. Drievuldigheid" van een onbekende 18de eeuwse schilder  en het miraculeus beeld van OLV ter Krampen. Het beeld zelf is uit de eerste helft van de 18de eeuw, de huidige polychromie dateert van 1905. Aan dit beeld dankt de kapel ook zijn alternatieve benaming: OLV van Krampen.

Voor meer historische achtergrond over de kapel kan je het artikel van André Smeyers lezen uit 1962.  Smeyers schreef diverse artikels over de geschidenis van Kessel-Lo en was de stichter van de Heemkundige Kring van Vlierbeek. Deze Kring gaat trouwens dit jaar het erfgoed in de abdij van Vlierbeek inventariseren.

De kapel wordt beheerd door de Heilig Hart parochie. Vrijwilligers van de parochie en de Erfgoedcel zijn ook aan het werk in de nabijgelegen kerk zelf, maar met de Coronacrisis ligt het werk helaas een tijdje stil. Neem een kijkje naar de volledige inventaris via deze link.

Foto's: Jacques Willems

>> Lees voor meer informatie de brochure van dhr. A. Smeyers, "De H. Drievuldigheidskapel te Blauwput" In: Meer Schoonheid, nr.3, 1962, pp.16-21. (scan, overdruk artikel) - PDF

Print deze pagina