Erfgoedplus.be vind meer dan je zoekt

Navigation Search

Nieuwsbericht

Verzameling veemedailles online op Erfgoedplus.be

Recent ging de verzameling veemedailles van het Huis Govaerts online. In het najaar van 2016 inventariseerde Mark Dusar -vrijwilliger bij Erfgoed Haspengouw- de collectie veemedailles uit de verzameling van het Huis Govaerts. Een boeiende verzameling van minder bekend agrarisch erfgoed en zeker het bekijken en onderzoeken waard.

Het uitzicht en de herkomst van deze medailles zijn erg divers. Ze verschillen in grootte, materiaal, kleur en het jaar van uitgave. De medailles werden gemaakt voor verschillende gelegenheden. Ze werden uitgereikt op prijskampen voor runderen, paarden, duiven en honden door boerengilden en landbouworganisaties, door steden en provincies, het ministerie van landbouw, enz.

De collectie bestaat uit 102 medailles die alle afkomstig zijn van het landbouwbedrijf van de familie Vande Borne of Vandenbonne uit Wilderen. Een zoon van dit gezin, Joseph Vandenbonne (1874-1958), was veearts en later ook vee-inspecteur te Sint-Truiden en breidde de collectie uit. Hij was gehuwd met Maria Govaerts. Via hun dochter, Jeanne Vandenbonne, kwamen de medailles bij E.H. Trudo Govaerts (1905-1992), in het Huis Govaerts, terecht.

Elke medaille werd uitvoerig bestudeerd, beschreven, opgemeten en gefotografeerd en is nu te bekijken op de erfgoeddatabank Erfgoedplus.be.

Screenshot met acht veemedailles van collectie Govaerts.Een selectieve greep uit de verzameling oude medailles van prijsvee kampen van het Huis Govaerts (Sint-Truiden).

>> collectie van Huis Govaerts op Erfgoedplus.be

Print deze pagina