Erfgoedplus.be vind meer dan je zoekt

Navigation Search

Nieuwsbericht

'Dit zien wij' op Open Monumentendag

Kom op 10 september naar Open Monumentendag en zet een stap terug in de tijd. Met ‘Dit zien wij. 44 Lenzen, beelden, verhalen’ beland je in 1914-1918. Het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed heeft samen met de gemeenten 44 beelden uit de Eerste Wereldoorlog en de periode errond geselecteerd. Op de foto zie je een gebouw dat achter de gevels  een boeiend verhaal verbergt. Nieuwsgierig? Ontdek het zelf onder begeleiding van een gids op Open Monumentendag (van 13 u. tot 18 u.).

Bureelgebouw van Beringen mijn. Vergelijking tussen een foto van 1918 en 2017.Het bureelgebouw van de steenkoolmijn van Beringen, vroeger en nu (augustus 2009 en maart 1918).

'Dit zien wij' - Open Monumentendag
Het project ‘Dit zien wij’ toont in twee reeksen van 44 foto’s hoe erfgoed onze identiteit bepaalt. Het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed heeft samen met de 44 Limburgse gemeenten 44 historische beelden van interessante gebouwen en landschappen verzameld. De foto’s dateren uit de Eerste Wereldoorlog of de periode errond. Al deze 44 gebouwen worden open gesteld op Open Monumentendag.

Wanneer?
Je kunt deze 44 gebouwen gratis bezoeken van 13 tot 18 uur. Ga zelf op ontdekking of laat je leiden door een gids om 14, 15 en 16 uur. (Enkele locaties enkel gidsbeurten om 14 en 16 uur.)

Waar?
In elke gemeente in Limburg. Kijk voor uw gemeente waar u op zondag 10 september terecht kan.
>> Meer informatie over de 44 locaties voor Open Monumentendag

Praktisch
Inschrijven voor de gidsbeurten op de dag zelf aan de promostand van elke locatie (vanaf 13 uur).

Mozaïek van tientallen oude foto's van gebouwen.Elk van de 44 Limburgse gemeenten koos een historische foto die rond de Eerste Wereldoorlog werd genomen.

>> Bekijk de 44 geselecteerde historische foto's

Zelf fotograferen?
Doen al die prachtige foto’s je watertanden om zelf aan de slag te gaan? Dat kan! Samen met jou gaan we op zoek naar 44 nieuwe beelden en verhalen van onze gemeenten. Bovendien krijg je aan onze promostand gratis cameraclips voor je smartphone ! Een professionele fotograaf van het Antwerpse Fotomuseum of het LUCASchool of Arts (Genk) legt je de kneepjes van het vak uit tijdens een gratis workshop. Je kan kiezen voor een workshop met je smartphone of je digitale camera. De workshops vinden plaats op tien locaties:

Borgloon 15 u. en 16 u. Maaseik 15 u. en 16 u.
Gingelom 15 u. en 16 u. Neerpelt 13 u. en 14 u.
Hasselt 16 u. en 17 u. Tessenderlo 15 u. en 16 u.
Hechtel-Eksel 16 u. en 17 u. Zutendaal 15 u. en 16 u.
Herk-de-Stad 13 u. en 14 u. Voeren 15 u. en 16 u.

 

 

 

 

Praktisch
Inschrijven voor de workshops doe je op de dag zelf aan de promostand van één van de tien locaties (vanaf 13 uur).

‘Dit zien wij. 44 Lenzen, beelden, verhalen’ - Fotowedstrijd
Welk gebouw of stukje erfgoed zou jij nu kiezen? Het verdwijnen van welk gebouw of landschap zou een invloed hebben op jouw leefwereld? Elke Limburger wordt uitgedaagd om deel te nemen aan de Limburgse fotowedstrijd. Ga op zoek naar een hedendaagse, verborgen parel! Fotografie is vandaag bereikbaar voor iedereen. Door de grote variatie aan digitale media kan men dit probleemloos delen. De fotowedstrijd is dan ook voor iedereen!

De wedstrijd loopt van 10 september tot 30 november 2017.

Uiteindelijk worden de 44 meest sterke beelden gebundeld in één grote tentoonstelling die begin 2018 geopend wordt.

Logo van de fotografiewedstrijd "dit zien wij".

>> Meer over de fotowedstrijd "44 Lenzen, beelden, verhalen"
>> Volg het meerjarig project 'Limburg 1914-1918'
>> Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed

Print deze pagina