Erfgoedplus.be vind meer dan je zoekt

Navigation Search

Partners

Vanaf 1 januari 2018 werden de culturele bevoegdheden van de provincies overgedragen naar de Vlaamse Gemeenschap. Ook de Vlaamse erfgoeddatabanken werden aan Vlaanderen overgedragen. 

Historiek - stichtende partners

Erfgoedplus.be was een initiatief van de Provincie Limburg (Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed) en ging kort hierop van start als een samenwerkingsverband tussen Provincie Limburg, Provincie Vlaams-Brabant en Stad Leuven. Erfgoedplus.be streeft nog steeds naar de digitalisering, registratie en online ontsluiting van gegevens uit musea en lokale erfgoedcollecties.

Logo van Provincie Limburg.

Actueel

Het Departement Cultuur, Jeugd & Media staat in voor de inhoudelijke opvolging van Erfgoedplus.be en het Erfgoedregister, de webtoepassing voor objectregistratie en collectiebeheer. De technische opvolging van het gehele systeem werd in 2022 overgenomen door meemoo.

Voor vragen en informatie kan u mailen naar info@erfgoedplus.be.

In opdracht van CJM bouwt meemoo samen met de sector aan een oplossing voor de huidige erfgoeddatabanken.
Wil u op de hoogte blijven? Schrijf u in op de Nieuwsbrief erfgoeddatabanken van meemoo.

logo departement cultuur, jeugd en media logo meemoo, vlaams instituut voor het archief

Structurele partners

Met structurele partners werd een overeenkomst afgesloten om gegevens uit te wisselen en/of databanken te koppelen. Erfgoedplus.be zoekt steeds aansluiting bij bestaande initiatieven om elkaars werking aan te vullen en te versterken. Erfgoedplus.be staat open voor samenwerking.


Europeana, de zoekwebsite voor het culturele erfgoed uit Europa's meest toonaangevende galerieën, bibliotheken, culturele instellingen, archieven en musea. Erfgoedplus.be is een content partner en levert als enige Belgisch initiatief naast museale gegevens ook erfgoedinformatie uit lokale collecties. Erfgoedplus.be is naast structurele content partner ook betrokken bij EuropeanaLocal, Europeana Awareness, Europeana Inside en Europeana 1914-1918.

Logo IRPA/KIK. Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium.
Met het KIK (Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium) werd een samenwerking afgesloten om gegevens over het religieuze erfgoed uit te wisselen. Het KIK is uitgever en beheerder van het Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen (FMBB), een referentiewerk voor het historisch kerkelijk erfgoed in België. Het fotorepertorium wordt ontsloten met BALat.

Logo's van KADOC Leuven en Archiefbank Vlaanderen
Archiefpunt (Archiefbank Vlaanderen) is de onlinedatabank van private archieven. Erfgoedplus.be heeft een koppeling gemaakt met de onlinedatabank van Archiefbank Vlaanderen. Collectiebeschrijvingen verlopen via de invoermodule van Archiefbank Vlaanderen en elke beschrijving volgt de internationale standaarden ISAD(G), ISAAR(CPF) en ISDIAH. De beschrijvingen zijn tevens conform het Vlaamse Cometa-model (zie de presentatie 'Collectiebeschrijvingen in de praktijk - Archiefbank als casus', 2012).

Logo Nederlandstalige Art & Architecture Thesaurus (AAT)
Erfgoedplus.be is een partner binnen de AAT klankbordgroep en de AAT Redactie. De Nederlandstalige Art & Architecture Thesaurus (AAT) vormt de basis voor de thesaurustermen en objectbenamingen die worden gebruikt in het Erfgoedregister en op de website Erfgoedplus.be. De Vlaamse erfgoeddatabanken zijn tevens de AAT aanspreekpunten voor haar deelnemende collecties.

Deelnemers

Een Erfgoeddatabank kan enkel bestaan dankzij de inzet van musea, instellingen, verenigingen en lokale erfgoedbeheerders die zich inzetten om hun collecties te digitaliseren en te registreren. Elke erfgoedcollectie kan deelnemen aan Erfgoedplus.be. Raadpleeg de pagina 'Deelnemen' voor meer informatie.

Print deze pagina
I