Erfgoedplus.be vind meer dan je zoekt

Navigation Search

Nieuwsbericht

Fabrieksburen: industrie in de Zennevallei


Korte historiek:

De industrialisatie van de Zennevallei kwam rond 1880 op volle toeren. Door de nabijheid van vlotte toegangswegen, het aanbod van goedkope arbeidskrachten en de nabijheid van de grootstad Brussel vestigden tal van grote ondernemers zich in onze streek. Als gevolg hiervan schoten grote industriële complexen en nieuwe arbeiderswijken als paddenstoelen uit de grond.

Deze bedrijven stelden honderden werknemers tewerk en drukten tientallen jaren hun onuitwisbare stempel op het dorpsleven. Na de Tweede Wereldoorlog kwam er een eind aan de bloeiperiode van de meeste ondernemingen. Velen gingen failliet of werden in grotere concerns geïncorporeerd. Dit zorgde ervoor dat de oude industriële gebouwen leeg kwamen te staan. Het voorbije decennium kregen een aantal sites een nieuwe toekomst bv. als bedrijvencentrum of als wooncomplex.

Ontdek het verhaal van de fabrieksburen


Foto Tijl Vereenooghe

Ben je benieuwd naar wat er na al die jaren van de fabrieken overgebleven is? Of weet je net weinig over het industriële verleden en ben je benieuwd naar wat er achter de fabrieksmuren aan de Zenne gebeurde? Kom dan in september en oktober naar de expo “Fabrieksburen. Industrie in de Zennevallei”. Je leert er de verhalen kennen van de grote fabrieken zelf, maar ook van de duizenden werknemers en buurtbewoners die de fabrieken een gezicht gaven.

Verschillende voorwerpen en foto’s uit de tentoonstelling worden momenteel gedigitaliseerd en zullen dra op Erfgoedplus toegepast vinden.

Je vindt de expo in Huizingen (2 en 3 september), Halle (10 tot 20 september), Ruisbroek (23 september tot 1 oktober) en Drogenbos (7 oktober tot 22 oktober). Bij de tentoonstelling is een toeristisch programma uitgewerkt (wandelen, fietsen, varen en ontdekken) en er zal vanaf september een publicatie beschikbaar zijn.

Alle informatie vind je op www.fabrieksburen.be

Voorpagina zichtbaarheid: 
dinsdag, augustus 1, 2017 - 14:30 to vrijdag, december 1, 2017 - 12:15
Print deze pagina