Erfgoedplus.be vind meer dan je zoekt

Navigation Search

Nieuwsbericht

Imkerijerfgoed uit De Lieteberg.

Het bezoekerscentrum De Lieteberg ligt in een voormalige zand- en grindgroeve in Zutendaal en is één van de toegangspoorten tot het Nationaal Park Hoge Kempen en herbergt het eerste blotevoetenpad van Vlaanderen. In het vernieuwde bezoekerscentrum werd de 'Fascinerende Microkosmos' gerealiseerd, een interactief museum dat bezoekers laat kennismaken de insectenwereld. Insecten en bijen spelen een belangrijke rol op de site. De provinciale werkgroep Ongewervelden van LIKONA houdt hier haar maandelijkse determinatieavonden. De Lieteberg ontwikkelt een actieve educatieve werking rond natuur en insecten.
Bezoekerscentrum De Lieteberg - hoofdgebouw.
Sinds de jaren negentig fungeert De Lieteberg ook als bevruchtingscentrum voor Carnicabijen. Imkers kunnen in de Lieteberg terecht voor koninginneteelt, voor begeleiding en vorming. Jaarlijks organiseert het bijencentrum imkercursussen voor beginners en gevorderden. Als bijencentrum beheert De Lieteberg een compacte maar belangrijke collectie aan imkersmateriaal. Een groot aandeel uit de collectie wordt gevormd uit diverse types bijenkorven. De korfteelt met vaste raatbouw was tot aan de Tweede Wereldoorlog de dominante bijenteelt op de uitgestrekte heidegebieden. De bijenteelt met kasten, en uitneembare raten (de losse raatbouw), kende een gestage opgang sinds het begin van de 20ste eeuw. Maar vooral vanaf de jaren '40 en '50 verving deze bedrijfsmethode de traditionele korfteelt. Houten kasten waren in aanschaf duurder dan korven die men lokaal, soms zelf, vervaardigde. De Lieteberg bezit een aantal 'korfkasten' die deze overgang van korf- naar kastteelt illustreren. In de collectie bevinden zich kasten volgens raamafmetingen van Langstroth die deels vervaardigd zijn uit afvalhout met wanden -en zelfs gehele kastdelen- uit gevlochten stro. De collectie aan imkersmaterialen wordt verder aangevuld met diverse voorwerpen en instrumenten om aan bijenkasten te werken, het zwermen te verhinderen, honing te oogsten en koninginnen te telen.
Collectiestukken uit de imkerij; korven, kasten, honingpers, beroker en koninginnekooitjes.Collectiemateriaal uit de imkerij; korf, korfkast, honingpers, darrenvanger, beroker en koninginnekooi.

Verder kan men digitaal ook de educatieve insectencollectie raadplegen. De collectie landbouwalaam voor de ontginning van heidegebieden werd nog niet gedigitaliseerd. In het bezoekerscentrum werd ook het unieke 'Panorama van de Kempen', een panoramisch schilderij (33 m bij 2 m) van kunstschilder Charles Wellens (1889-1958), ondergebracht.

>> Onthaal- en bezoekerscentrum De Lieteberg
>> Raadpleeg de online collectie van De Lieteberg op Erfgoedplus.be

Print deze pagina