Erfgoedplus.be vind meer dan je zoekt

Navigation Search

Nieuwsbericht

Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium linkt naar Erfgoedplus.be

Het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium, kort gekend als het 'KIK', werd in 1948 opgericht en beheert onder andere een indrukwekkende fotografische collectie. Een groot deel van dit fotomateriaal wordt ontsloten via het BALaT (Belgian Art Links and Tools), de online fototheek van het KIK. Erfgoedplus.be linkte reeds naar deze fototheek. Sinds vandaag heeft ook het KIK een link voorzien naar Erfgoedplus.be.

Erfgoedplus.be verzamelt en bundelt digitale erfgoedinformatie van culturele erfgoedcollecties. Naast digitale erfgoedinformatie uit collecties van musea, heem- en geschiedkundige kringen en priviate verzamelingen, kan men hier ook beschrijvingen van het historisch kerkelijk erfgoed uit Limburg en Vlaams-Brabant terugvinden. Dit historisch religieus erfgoed werd in het verleden reeds uitvoerig gedocumenteerd en beschreven in het 'Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen' van het KIK. In 1967 werd gestart met een fotografische inventaris van alle gebedshuizen in België. Het geheel werd gepubliceerd in 213 boekdelen, opgedeeld per provincie en daarbinnen gerangschikt volgens de gerechtelijke kantons. De publicatie is inmiddels uitgeput, maar de foto's met hun beknopte kunsthistorische identificatie blijven raadpleegbaar via BALaT. De KIK foto's met beschrijvingen kan men ook via Erfgoedplus.be raadplegen. Voor elk object op Erfgoedplus.be, met een fiche in de KIK databank, werd een link aangemaakt naar de beschrijving op BALaT.
schermfoto van een link op Erfgoedplus.be
Sinds vandaag heeft ook het KIK bij beschrijvingen in BALat een link aangemaakt naar de objectbeschrijving op Erfgoedplus.be. De gegevens in BALaT vormen immers een tijdsdocument. Gegevens op Erfgoedplus.be vormen daarentegen een actueel document. Kerkfabrieken, maar ook andere erfgoedbeherende instellingen, kunnen hun inventaris steeds aanpassen en aanvullen. Door onderzoek komen geregeld nieuwe gegevens vrij. De link vanuit BALat (KIK) naar Erfgoedplus.be is belangrijk omdat dit steeds de meest recente toestand beschrijft van de erfgoedobjecten. Bovendien zijn de objectbeschrijvingen, kunsthistorisch of contextgerelateerd, vaak meer uitgebreid op Erfgoedplus.be.
schermfoto van een link naar Erfgoedplus.be
>> bekijk de Codex Eyckensis op Erfgoedplus.be (Musea Maaseik) en de Codex Eyckensis op BALaT

Het KIK en het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed werken geregeld samen. Tussen 2010 en 2011 werd een diepgravend onderzoek uitgevoerd door het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium van een 70-tal beeldhouwwerken, verbonden aan de Meester van Elsloo. De beeldhouwwerken onderwierp men aan een materiaaltechnisch en kunsthistorisch onderzoek. De opdracht werd onder meer opgevolgd door het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed (PCCE). Voor meer informatie lees bericht 'De Meester van Elsloo ontmaskerd' op Erfgoedplus.be. Voor elk beeld kan men het rapport van deze studie raadplegen op Erfgoedplus.be.

Publicatie van het KIK over middeleeuwse beeldhouwkunst.
België en Vlaanderen tellen tal van online erfgoeddatabanken. Enkele gebiedsdekkende databanken zijn de Inventaris van het Onroerend Erfgoed (agentschap Onroerend Erfgoed), het Rijksarchief, Koninklijke Bibliotheek van België, Archiefbank Vlaanderen (private archieven), ODIS (organisaties, personen, families, gebeurtenissen,...), Vlaamse Kunstcollectie en Flandrica. Maar ook het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium beheert met BALaT één van de omvangrijkste collecties aan foto's van ons historisch erfgoed (objecten en gebouwen). Het is te betreuren dat deze bronnen doorgaans niet structureel aan mekaar gekoppeld worden waardoor de erfgoedkennis verspreid aanwezig blijft. Met Archiefbank Vlaanderen werkte Erfgoedplus.be reeds samen om gegevens te koppelen. Door de wederzijdse koppelingen tussen het BALat (KIK) en Erfgoedplus.be wordt nu een extra stap gezet om erfgoedbronnen bij mekaar te brengen.

>> Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium
>> BALaT (Belgian Art Links and Tools)
>> middeleeuwse beeldhouwkunst rond de Meester van Elsloo op Erfgoedplus.be

Print deze pagina