Erfgoedplus.be vind meer dan je zoekt

Navigation Search

Nieuwsbericht

Mijn lokaal erfgoed - Wedstrijd Europeana LoCloud

Maak deze zomer een virtuele reis langs erfgoed in uw eigen omgeving en doe mee aan de internationale Europeana LoCloud wedstrijd ‘Mijn lokaal erfgoed’. Als u uw bijdrage voor 1 oktober deelt via het internet kunt u een tablet computer of smart horloge winnen. 

Verken uw favoriete plek of lokale geschiedenis via Europeana.eu, de toegangspoort naar gedigitaliseerde collecties van Europese culturele en wetenschappelijke instellingen. Inmiddels zijn er via Europeana 40 miljoen objecten uit musea, bibliotheken en archieven te vinden. Ook de erfgoedobjecten van Erfgoedplus.be zijn in Europeana opgenomen.

Wat heeft uw digitale reis opgeleverd? Welk verhaal heeft u ervan gemaakt? Maak van uw ontdekking een boeiende en visueel aantrekkelijke presentatie in bijvoorbeeld een blog, powerpoint, webpagina of video. Denk aan een online tentoonstelling, anekdote over uw gemeente, route voor bezoekers in uw regio of bedenk zelf een vorm. Deel uw verslag vervolgens op internet en maak kans op een tablet computer of smart horloge. De uiterlijke inzendtermijn is 1 oktober 2015.

De finalisten worden uitgenodigd om hun inzendingen te presenteren tijdens het LoCloud slotevenement op 5 februari 2016 in Amersfoort, Nederland. Alle shortlist inzendingen worden bovendien gepromoot op de LoCloud en Europeana websites.

Deelnemers en inzendtermijn

De wedstrijd is bedoeld voor iedereen met interesse in erfgoed en cultuur, én die het leuk vindt om z’n ervaringen online te delen: vrijwilliger, curator, historicus, student, enz. Om deel te nemen stuurt u het Engelstalige aanvraagformulier in, met in elk geval een link waar uw inzending online bekeken kan worden. De sluitingstermijn van de inzending eindigt op 1 oktober 2015.

Selectiecommissies

Nationale selectiecommissies beoordelen alle inzendingen in hun land en nomineren drie inzendingen voor de internationale jury. Een internationale selectiecommissie is aangesteld om alle nominaties te beoordelen en de winnaars van de LoCloud wedstrijd te bepalen. Deze commissie bestaat uit:

  • Gunnar Urtegaard, Nationaal Archief van Noorwegen
  • Jill Cousins, Europeana
  • Henk Alkemade, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Nederland
  • Kate Fernie, 2Culture Associates

Gebruik van beeld en taal

U kunt digitale inhoud (afbeeldingen, documenten, video’s, geluidsopnames) uit Europeana.eu hergebruiken, maar zorg ervoor dat u eerst de licentie hebt gecontroleerd. Als u een afbeelding selecteert, ziet u het licentielabel onder of naast de afbeelding staan. U kunt daar ook op klikken voor meer informatie.

Zoek bij Europeana op inhoud die is gelabeld met:

  • Public Domain
  • CC BY
  • CC BY-SA
  • CC BY-NC
  • CC BY-SA-NC

Voor inhoud die met andere licenties is gelabeld, moet u contact opnemen met de instelling waar de inhoud van is en toestemming vragen voordat u het gebruikt. Voor meer informatie over licenties zie: http://creativecommons.org/licenses/

We verwachten dat de meeste inzendingen sterk visueel zullen zijn. Voor eventuele tekst of gesproken woord mag elke Europese taal gebruikt worden. Omdat we de winnende inzendingen aan mensen in heel Europa willen laten zien raden wij u aan tekst eenvoudig te houden.

Voorbeeld en contact

Een voorbeeld van een inzending staat op http://vimeo.com/62602290.
Aanvullende informatie is te vinden op de website over de LoCloud competitie My local heritage of u kunt contact opnemen met: competition@locloud.eu of Jef Malliet.

(Dank aan de RCE, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed van Nederland, voor de Nederlandstalige aankondiging)

Print deze pagina