Erfgoedplus.be vind meer dan je zoekt

Navigation Search

Nieuwsbericht

Schrijf geschiedenis met jouw scriptie over WOI en win €1000,-

In samenwerking met het Departement internationaal Vlaanderen gaat Scriptie vzw op zoek naar sterke bachelor- en masterproeven over de Eerste Wereldoorlog. Met  de 'Scriptieprijs 100 Jaar Groote Oorlog' willen beide organi-saties gedurende vijf jaar bachelor- en masterproeven over WO I in kaart brengen en bekronen.

2014-18 staat in teken van de herdenking van 100 jaar Wereldoorlog I. De ‘Groote Oorlog’ was het eerste internationale conflict op wereldschaal. Miljoenen militairen en burgers lieten daarbij het leven. Een eeuw na deze feiten hebben de gebeurtenissen van ‘14-’18 nog steeds een fundamentele invloed op onze maatschappij. Het is van groot belang om de herinnering aan de Groote Oorlog levend te houden en de bewustwording bij jongere generaties te stimuleren. Om die reden richt het Departement internationaal Vlaanderen in samenwerking met Scriptie vzw, de organisator van de Vlaamse Scriptieprijs, de ‘Scriptieprijs 100 Jaar Groote Oorlog’ in.

Bachelor- en masterproeven met WO I als centraal thema

“Met deze prijs willen we gedurende vijf jaar kwalitatieve scripties over Wereldoorlog I stimuleren én in kaart brengen”, aldus Pierre Ruyffelaere, coördinator van het Projectsecretariaat ‘100 jaar Groote Oorlog (2014-18)’. “De prijs staat open voor alle geschreven bachelor- en masterproeven waarin de Eerste Wereldoorlog centraal staat. Zo mikken we niet alleen op geschiedkundigen of archeologen. Ook studenten uit de lerarenopleiding die werken rond herinneringseducatie of letterkundigen met een scriptie over oorlogsliteratuur en zelfs  komen bijvoorbeeld in aanmerking.”      

1.000 euro voor winnaar

De Scriptieprijs 100 Jaar Groote Oorlog zal tweemaal worden uitgereikt. In januari 2016 worden de drie beste WOI-scripties uit de academiejaren 2013-14 en 2014-15 bekroond. Eind 2018 zijn de beste scripties uit de academiejaren 2015-16, 2016-17 en 2017-18 aan de beurt. De auteur van de winnende scriptie krijgt telkens 1.000 euro, de tweede en derde prijs zijn respectievelijk 500 en 250 euro waard. Deelnemers komen ook in aanmerking voor de jaarlijkse Vlaamse Scriptieprijs en vallen zo mogelijk tweemaal in de prijzen.

Meer informatie vind je op www.scriptieprijs2014-18.be.

 

Print deze pagina