Erfgoedplus.be vind meer dan je zoekt

Navigation Search

Nieuwsbericht

Studiedag 'Onderzoek naar en omgang met onroerend norbertijner erfgoed in Vlaams-Brabant'

VAN PACHTHOEVE OVER WATERMOLEN TOT PASTOREEL HUYS

Op zaterdag 11 juni 2022 organiseren het Documentatiecentrum Vlaams-Brabant en Rijksarchief Leuven een studiedag over onderzoek naar en omgang met onroerend norbertijner erfgoed in Vlaams-Brabant. Vele bouwkundige, landschappelijke en archeologische erfgoedrelicten in Vlaams-Brabant getuigen van de impact van de norbertijnse beweging sinds de 12de eeuw. Tijdens deze studiedag belichten experten de diversiteit aan onroerend erfgoed dat getuigt van de spirituele, pastorale en economische activiteiten van premonstratenzers. Hierbij hebben ze oog voor eigentijds bronnenmateriaal en recente onderzoeksvragen, -technieken en -resultaten. Daarnaast belichten ze ook de huidige omgang met dit erfgoed, van toeristische ontsluiting tot landschappelijke herwaardering.

Afbeelding met tekstAutomatisch gegenereerde beschrijving

Kaart links: Detail van kaartblad Testelt in Kaartboek van alle goederen van de abdij, opgesteld door landmeter Cornelis Lowis, in opdracht van de abt Servaas Vaes, 1650-1680. Rijksarchief Leuven, Archief van de abdij van Averbode, 5009. Foto rechts: Norbertijnenabdij van Park. Onroerend Erfgoed, 2019, fotograaf Vandervorst.

PROGRAMMA

10.00 uur: verwelkoming

10.15 uur: Norbertijnen en Norbertinessen in Vlaams-Brabant: overgebleven onroerend erfgoed - Herman Janssens (archivaris abdij Averbode, Werkgroep Norbertijner Geschiedenis in de Nederlanden)

11.00 uur: Waar men gaat langs Vlaams-Brabantse wegen, komt men premonstratenzer erfgoed tegen: bronnen en literatuur - Janick Appelmans (hoofdredacteur Eigen Schoon en de Brabander)

11.45 uur: Ontsluiting van norbertijnenerfgoed voor inwoner en bezoeker: het project ‘900 jaar norbertijnen in de Merode’ - Isabelle Lindemans (gebiedscoördinator de Merode)

12.10 uur: lunch

13.00 uur: Norbertijnse belangen op het Vlaams-Brabantse platteland. De casus Lubbeek: een totaalproject. Met aandacht voor dat andere totaalproject: de casus Vossem / Tervuren - Stefan Van Lani (archivaris norbertijnergemeenschap en beleidscoördinator erfgoedsite Abdij van Park)

13.35 uur: Landmeter Philips de Dijn (†1665) als bron voor de premonstratenzer aanwezigheid in Vlaams-Brabant - Georges Vande Winkel (historicus)

14.00 uur: De molens van de norbertijnen in Grimbergen en Heverlee - Johan Boulanger (molenaar Lier- en Tommenmolen abdij Grimbergen (MOT) en watermolen Parkabdij)

14.25 uur: Norbertijnen als landschapsvormers. Hoe RLBK het landschappelijk erfgoed in Amelgem en Meise herwaardeert – Ulrike Jacobs (medewerker landschapszorg, Regionaal Landschap Brabantse Kouters)

14.50 uur: Norbertijns bodemarchief: over tuinen, kerkhof en abdijgebouwen van de Abdij van Park - Lisa Van Ransbeeck (stadsarcheoloog, studiedienst Openbare Werken, stad Leuven)

PRAKTISCHE INFORMATIE

Zaterdag 11 juni 2022 van 10.00 tot 15.00 uur

Vaartstraat 24, 3000 Leuven

Deelname is gratis, maar de plaatsen zijn beperkt.

Inschrijven tot uiterlijk vrijdag 3 juni via www.vlaamsbrabant.be/norbertijner-erfgoed.

Print deze pagina