Erfgoedplus.be vind meer dan je zoekt

Navigation Search

Nieuwsbericht

Verhuis van een watermolenrad.

In de winter van 1980 werd een metalen watermolenrad verhuisd van een schroothandelaar in Tongeren naar een opslagruimte op de mijnsite van Beringen. Van deze verhuis werd een fotografische reportage gemaakt. De verschillende stappen van deze verplaatsing werden documentair vastgelegd; het takelen, de weegbrug, het transport en de uiteindelijke aankomst in Beringen.

Een metalen watermolenrad wordt op een vrachtwagen geladen.Op 28 februari 1980 verhuisde men een metalen watermolenrad naar een opslagruimte in Beringen. De steenkoolmijn was op dat moment nog volop in productie.

Het watermolenrad uit giet- en plaatijzer bevond zich in een relatief goede staat. Met zijn diameter van 2,5 meter en weegt het ruim 2000 kilo. Aan de materiaalkeuze en constructietechniek te zien, dateert het rad vermoedelijk uit het begin van 1900. Maar de herkomst van dit molenrad blijft tot op heden onbekend.

Het rad komt niet overeen met gekende beschrijvingen van ontmantelde of afgebroken watermolens in Limburg. De schroothandel in Tongeren bezat afbraakmateriaal van diverse oude industriƫle sites uit de ruimere omgeving. Mogelijk is het rad afkomstig van een molen uit de provincie Luik. Maar ook Nederlands Limburg of de omgeving van Aken behoort tot de mogelijkheden.

Naast het metalen rad had men ook oog voor het andere schrootmateriaal. Ook dit werd in enkele overzichtsfoto's vastgelegd. Op een van de foto's staat een deel van een lint- of bandzaagmachine, vervaardigd door de firma 'Maison A. Garsou' uit Vorst (Brussel, 1840).

>> Verhuis metalen molenrad op Erfgoedplus.be
>> Molens op Erfgoedplus.be

Print deze pagina