Erfgoedplus.be vind meer dan je zoekt

Navigation Search

Thema

Vier basilieken in Vlaams-Brabant

Onder deze titel plaatst de provincie Vlaams-Brabant het rijke verleden en erfgoed van de basilieken van Grimbergen, Halle, Scherpenheuvel en Vilvoorde in de schijnwerpers. Ondanks decennia van secularisering, blijft het religieus erfgoed een belangrijke rol opeisen in het collectieve geheugen en in het socio-culturele leven van de provincie Vlaams-Brabant. Niet alleen historisch gezien, maar ook omwille van de architecturale en artistieke rijkdom én vanwege de levendige tradities verbonden aan de devotionele volkscultuur, is het erfgoed van de Vlaams-Brabantse basilieken nog steeds actueel en relevant. Bovendien ontsluiten verschillende collecties op Erfgoedplus een waaier aan objecten, tekeningen en foto’s die de geschiedenis van de Vlaams-Brabantse basilieken documenteren.

In samenwerking met Openbaar Kunstbezit Vlaanderen belicht de provincie Vlaams-Brabant in een rijk geïllustreerde publicatie het diverse erfgoed van de vier Vlaams-Brabantse basilieken. Het OKV-themanummer focust in de eerste plaats op het concept ‘basiliek’ zelf en op de doorheen de tijd evoluerende motieven om deze eretitel aan de kerken toe te kennen. Het is immers een combinatie van eigenschappen die, zeker in recente tijden, de basis legde voor de motivering om aan kerken de eretitel van ‘basiliek’ toe te kennen. Naast het historisch belang, de kunsthistorische waarde en de continuïteit in liturgische voorbeeldwerking, speelt ook de religieuze en culturele vitaliteit van de kerkgemeenschap in historisch en hedendaags perspectief een rol. Haar dynamische verbondenheid met de lokale gemeenschap en/of een spirituele relevantie voor ruimere bevolkingsgroepen blijkt bijvoorbeeld uit bedevaartpraktijken of andere geestelijke activiteiten.

Vervolgens neemt de publicatie de lezer ook mee op een verrassende verkenningstocht doorheen de geschiedenis, de architectuur en de kunstwerken van de basilieken. Het besteedt daarbij aandacht aan minder evidente ‘topstukken’, gekozen vanwege hun getuigeniswaarde voor de devotionele cultuur. Ten slotte staat het stil bij de hedendaagse beleving van het basilicaal erfgoed, dat soms verbazingwekkend levend en maatschappelijk gedragen is. Broederschappen, vriendenkringen en vele individuen koesteren en valoriseren dit erfgoed, getuige de vele culturele projecten, toeristische initiatieven en sociaal-religieuze activiteiten zoals bedevaarten en processies.

     

 

 

 

 

Op Erfgoedplus.be bevindt zich een waaier aan objecten die de geschiedenis van de Vlaams-Brabantse basilieken documenteren. Je kan snuisteren in de rijke collectie van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek van Scherpenheuvel: ze omvat schilderijen, altaren, liturgische edelsmeedkunst, religieus textiel en votiefbeelden, gaande van de 14de tot de 21ste eeuw. Of verdwalen in de collecties van het Zuidwestbrabants Museum en Stadsarchief van Halle: zij bieden een waardevolle verzameling ansichtkaarten, foto’s, bedevaartsvaantjes en ander erfgoed betreffende de Sint-Martinusbasiliek.

Ontdek hier de collectie van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek van Scherpenheuvel.

Ontdek hier de collectie van het Zuidwestbrabants Museum te Halle.

Ontdek hier de collectie Afbeelingen van het Stadsarchief van Halle.

De publicatie is hier te bestellen.

 

Print deze pagina