Erfgoedplus.be vind meer dan je zoekt

Navigation Search

Thema

DONNET

DONNET Vlaams?
De erfgoeddatabank Donnet (Qi, firma Keepthinking) is de erfgoeddatabank die door Provincie Antwerpen werd ontwikkeld. Met de overdracht van de provinciale bevoegdheden op 1 januari 2018 werd ook Donnet binnen het Departement Cultuur, Jeugd en Media ondergebracht. Donnet werd voor de duur van de transitieperiode (2018-2019) binnen het Departement CJM beheerd en ondersteund.

Waarom het Erfgoedregister?
Naar aanleiding van de studieopdracht ‘Plan Integratie Erfgoeddatabanken’ (Delaware 2019) (PDF) werd besloten om de werking van DONNET naar het einde van 2019 uit te doven. Om continuïteit in registratie te waarborgen, werden alle data van de kerkfabrieken uit Provincie Antwerpen overgezet naar Erfgoedplus.be (Erfgoedregister). Deze keuze werd vanuit het departement aangestuurd op basis van technische, praktische en organisatorische argumenten.

Datamigratie DONNET
Alle 227 kerkelijke collecties met gegevens in DONNET werden integraal overgezet naar het Erfgoedregister. De data werden herhaaldelijk gecontroleerd en vergeleken. Inhoudelijk werd alles correct gemigreerd. De datamigratie werd afgerond op 2 maart 2020. De werking van DONNET (QI, Keepthinking) werd stopgezet op 1 januari 2020.

Erfgoedregister
Alle kerkfabrieken kunnen voortaan hun kerkinventarissen actief raadplegen, beheren en aanvullen in het Erfgoedregister. Het Erfgoedregister is een online toepassing voor het beheer van erfgoedcollecties en werd op maat ontwikkeld van kleinschalige en niet-professionele organisaties. Het Erfgoedregister is laagdrempelig en eenvoudig in gebruik. De migratie naar deze nieuwe databankomgeving laat bovendien toe om de kerkelijke inventaris publiek te ontsluiten. Lees meer over Erfgoedplus.be en het Erfgoedregister (PDF).

Nummering kerkelijke objecten - PA-nummers
Voor het nummeren van religieuze objecten werd binnen provincie Antwerpen een specifiek systeem ontwikkeld. Er wordt aangeraden om deze richtlijnen te blijven hanteren. Lees meer over de richtlijnen voor het inventariseren van het roerend patrimonium van de kerkfabrieken (PDF).

LINKWIJZER - informatie & ondersteuning

>> Erfgoedplus.be en het Erfgoedregister voor kerkelijke collecties. (PDF)
>> Richtlijnen voor het nummeren van kerkelijke objecten in Antwerpen. (PDF)
>> Snel aan de slag met het Erfgoedregister (korte handleiding). (PDF)
>> LOGINSCHERM ERFGOEDREGISTER
>> Contactgegevens Erfgoedplus.be/Erfgoedregister
>> Overzicht religieuze (kerkelijke) collecties
>> Ondersteuning en documentatie (handleidingen, opleidingen en instrumenten) 
>> De Vlaamse erfgoeddatabanken op de website van het Departement Cultuur, Jeugd & Media

Opleidingen? - PARCUM
De Vlaamse erfgoeddatabanken werken samen met PARCUM. Raadpleeg de agenda van PARCUM voor de Basiscursus inventariseren in een kerk. Zowel in het voorjaar als in het najaar wordt in elke provincie een Basiscursus inventariseren georganiseerd. Leren werken met het Erfgoedregister maakt deel uit van deze cursus.

Voor meer informatie over de migratie en de opleidingen kan u terecht bij het Departement Cultuur, Jeugd en Media (CJM), Team Cultuurgoederen (erfgoeddatabanken@vlaanderen.be - 02 553 69 67).

Op weg naar één Vlaamse erfgoeddatabank!

In opdracht van CJM bouwt meemoo samen met de sector aan een duurzame oplossing voor de huidige erfgoeddatabanken. Wil u op de hoogte blijven? Schrijf u in op de Nieuwsbrief erfgoeddatabanken van meemoo.

>> Over de toekomstige Vlaamse erfgoeddatabank(en) - meemoo - Op weg naar één Vlaamse erfgoeddatabank

Print deze pagina