Erfgoedplus.be vind meer dan je zoekt

Navigation Search

Thema

Erfgoedinzicht

Erfgoedinzicht Vlaams?
De erfgoeddatabank Erfgoedinzicht (Picturae, Adlib/Axiell) werd ontwikkeld door de Provincies Oost- en West-Vlaanderen. Met de overdracht van de provinciale bevoegdheden op 1 januari 2018 werd Erfgoedinzicht samen met Erfgoedplus.be binnen het Departement Cultuur, Jeugd en Media ondergebracht. Het Departement CJM staat in voor de continuïteit van beide erfgoeddatabanken tot een vernieuwde (gemeenschappelijke) infrastructuur operationeel is.

Waarom het Erfgoedregister?
Alle inventarissen van niet-professionele collecties worden ondergebracht binnen een vernieuwd registratieplatform. In de (nabije) toekomst is het eenvoudiger om alle inventarissen van collectiehoudende organisaties in één beweging vanuit één systeem over te zetten. Daarom werd besloten om tot de datamigratie over te gaan. De verhuis naar het Erfgoedregister is een voorbereiding op een toekomstige omschakeling.

Datamigratie Erfgoedinzicht.
Alle 336 kerkelijke collecties met gegevens in de databank van Erfgoedinzicht (Adlib/Axiell) werden integraal overgezet naar het Erfgoedregister. De kerkelijke niet-professionele collecties uit Erfgoedinzicht werden in het Erfgoedregister ondergebracht. Museale kerkelijke collecties bleven binnen Adlib/Axiell. De datamigratie werd afgerond op 29 april 2023. Het Excel-invulsjabloon wordt voortaan niet meer gebruikt. Inventarissen worden rechtstreeks beheerd in het Erfgoedregister.

Erfgoedregister
Het Erfgoedregister is een laagdrempelig registratiesysteem. Het werd specifiek ontwikkeld voor niet-professionele erfgoedcollecties. Het Erfgoedregister is eenvoudig in gebruik. Kerkfabrieken kunnen voortaan hun kerkinventarissen zelfstandig raadplegen, beheren en aanvullen in het Erfgoedregister. De migratie naar deze nieuwe databankomgeving laat toe om zonder externe tussenkomt een kerkelijke inventaris publiek te ontsluiten. Lees meer over Erfgoedplus.be en het Erfgoedregister (PDF).

Erfgoedcellen - sleutelrol
De erfgoedcellen nemen een centrale plaats in. Zij zijn het beste op de hoogte van de datamigratie en het Erfgoedregister. De erfgoedcellen vormen de schakel tussen de kerkelijke collectie en de Vlaamse erfgoeddatabanken.

Nummering kerkelijke objecten - POV/PWV-nummers
Voor het nummeren van religieuze objecten - én voor de bestandsnamen van de afbeeldingen - werden voor Erfgoedinzicht specifieke afspraken gehanteerd. Voor de continuïteit wordt aangeraden om de afspraken voor nummering van Erfgoedinzicht voort te zetten.

Bij objecten het unieke POV en PWV nummer van de kerk met oplopend volgnummer;

  • POV.0125.0001, POV.0125.0002, POV.0125.0003, (...)
  • tot en met als laatste object POV.0125.0345
  • nadien nieuw verworven objecten doornummeren - POV.0125.0346, POV.0125.0347, POV.0125.0348, (...)

Bij foto's het inventarisnummer met oplopend volgnummer;

  • meerdere foto's van object nr. PWV.5000.0137;
  • PWV.5000.0137_01.jpg, pwv.5000.0137_02.jpg, PWV.5000.0137_03.jpg, (...)

LINKWIJZER - informatie & ondersteuning

>> Erfgoedplus.be en het Erfgoedregister voor kerkelijke collecties. (PDF)
>> Snel aan de slag met het Erfgoedregister (korte handleiding). (PDF)
>> LOGINSCHERM ERFGOEDREGISTER
>> Contactgegevens Erfgoedplus.be/Erfgoedregister
>> Overzicht religieuze (kerkelijke) collecties
>> Ondersteuning en documentatie (handleidingen, opleidingen en instrumenten) 
>> De Vlaamse erfgoeddatabanken op de website van het Departement Cultuur, Jeugd & Media

Opleidingen? - PARCUM
De Vlaamse erfgoeddatabanken werken samen met PARCUM. Raadpleeg de agenda van PARCUM voor de Basiscursus inventariseren in een kerk. Zowel in het voorjaar als in het najaar wordt in elke provincie een Basiscursus inventariseren georganiseerd. Leren werken met het Erfgoedregister maakt deel uit van deze cursus.

Voor meer informatie over de migratie en de opleidingen kan u terecht bij het Departement Cultuur, Jeugd en Media (CJM), Team Cultuurgoederen (erfgoeddatabanken@vlaanderen.be - 02 553 69 67).

Op weg naar één Vlaamse erfgoeddatabank!

In opdracht van CJM bouwt meemoo samen met de sector aan een duurzame oplossing voor de huidige erfgoeddatabanken. Wil u op de hoogte blijven? Schrijf u in op de Nieuwsbrief erfgoeddatabanken van meemoo.

>> Over de toekomstige Vlaamse erfgoeddatabank(en) - meemoo - Op weg naar één Vlaamse erfgoeddatabank

Print deze pagina